На последних пятничных торгах фьючерсы на октябрь стоили 85¢ центов/фунт ($1.87 US/кг), на декабрь – 77¢ центов/фунт ($1.70 US/кг), на февраль – 80¢ центов/фунт ($1.76 US/кг), на апрель – 85¢ центов/фунт ($1.87 US/кг). Если прогноз верен и цены на корма останутся на прежнем уровне, отрасль будет нести убытки на протяжении как минимум семи месяцев. Вполне вероятно, что в среднем за эти семь месяцев убытки будут превышать $20 US/голову. Следует отметить, что убытки свиноводов в штате Айова за последние двенадцать месяцев с июня 2022 по июнь 2023 на свинофермах с циклом работы “опорос - откорм” в среднем составили $36.04 US/голову. Если учесть, что в Соединенных Штатах реализуется около 120 миллионов голов свиней в год, то за год отрасль потеряла более $4 миллиардов долларов.
По данным от Министерства сельского хозяйства США (USDA), средняя цена поросят раннего отъема при проведении наличных сделок сейчас отражает расчет окупаемости затрат. Начиная с апреля цена поросят раннего отъема в среднем не превышает $10 US/голову. У тех, кто занимается производством свиноматок, убытки составляют около $30 US/голову, хотя на данный момент намечается небольшой сдвиг – на прошлой неделе потери сократились до $10 US/голову. Недавно один из крупных брокеров по откормочным свиньям сказал, что поросят сейчас в избытке, поэтому нет никаких признаков немедленного восстановления цен. Откормочный поросенок за $10 US – это прямое отражение того, что владелец откормочной площадки в состоянии заплатить, чтобы получить хоть какую-то возможность немного заработать. Это также указывает на то, какие финансовые потери понесут производства с циклом работы “опорос - откорм”.
it is no wonder that just over 70,000 sows have been sent to slaughter in the United States in the past week (last year averaged 58,000 sows per week). The actual high number of sow slaughter is indicative of a continuing decline in the number of broodstock of pigs.
In addition to an increase in sow culling, we are definitely seeing a decrease in gilt sales as well as a decrease in herd replacement rates. In this market, you desperately need not only capital, but also a certain courage. If you don't have either, it cuts down on sales and the introduction of chicks.
The financial losses that our industry has suffered over the past few months are unprecedented. A major manufacturer who survived the market crash in 1998 asked us if we thought the current crisis was worse than last year. High feed costs and an extremely long period of low hog prices in the midst of rising other costs due to rising inflation have indeed hurt the industry a lot.
Our market is unstable. We all see price spikes in the grain and hog markets. The current price of slaughter pigs in cash transactions of $1.05 US/lb ($2.32 US/kg) allows you to get $60 US/head more than futures transactions concluded in May.
We believe prices for 53-54% lean slaughter pigs will eventually be higher than current futures reflect as fewer pigs enter the market due to liquidation. Beef production is now 7% lower than a year ago, as forecast by the USDA. Reduced supply of beef supports pork prices. Pork production in Europe fell by 7%, they have record high prices for pigs, there are no signs of recovery to previous production levels. Accordingly, they have less pork for EXPORT , and it is more expensive than pork in the United States. Pig breeding stockin CHINA continues to decline for the same reason as in the United States: monthly losses in the sale of pigs lead to a reduction in the herd of sows.
Speaking with colleagues this week about the situation in Mexico, they confirmed that the Mexican pig industry is reducing the breeding stock of pigs due to the same economic factors as in the United States. Mexico is the number one market for American pork exports.
Call to action?
If all predictions are correct, an industry that lost $4 billion in a year needs a radical overhaul. A possible solution to the problem could be to produce pork with higher palatability, which would increase the cost of primal cuts such as loin and ham (half carcass). The product that we, as an industry, are now offering to consumers is not working. We appreciate that the National Pork Producers Council is now stepping up efforts to increase the demand for pork by improving its palatability. A good tasting product doesn't have to be niche. Every consumer deserves a positive food experience. The best product. Best Demand. Higher prices.