
Область полностью обеспечивает себя свининой и мясом птицы, чего не скажешь о говядине. Ее производят недостаточно, она приносит убытки. Спрос на тех же бройлеров гораздо выше.
Говядина тянет назад общие показатели. В итоге получается, что регион обеспечивает себя мясом лишь на 47 процентов. Убыточность производства составила в 2022 году более 10 процентов.
Дело в том, что хозяйства производят мясо крупного рогатого скота по остаточному принципу. То есть, за счет выбраковки низкопродуктивных и старых молочных коров. Сельхозпредприятия отказываются от откорма бычков, стараются избавляться от них сразу после рождения. Цена на говядину не окупает затраты на выращивание.
In the mid-1990s, the region received a Western grant to introduce technology for breeding specialized beef cattle. The system was implemented in one of the agricultural enterprises. But it turned out that MEAT farming is also not profitable. The so-called marbled meat from special breeds had to be sold at the same price as regular meat. Meanwhile, in the West, such a product is valued much higher and is used to produce steaks in restaurants. The industry has not received serious development in the Nizhny Novgorod region.
The situation with beef remains stalemate throughout the country. According to Rosstat, its production decreased by 3.5 percent last year, while the production of pork and poultry increased. At the same time, the number of cattle is decreasing . It is the reduction in the production base that Roman Kostyuk, General DIRECTOR of the National Union of Beef Producers , draws attention to .
“But most importantly, there are almost no new investors in this sector,” he said in an interview.
Experts express the opinion that a state program to support beef cattle farming could be a solution.